Schrijven voor je Leven

Schrijven voor je Leven

Woorden die raak zijn

Het kan heel bevrijdend zijn gedachten, gevoelens en angsten aan het papier toe te vertrouwen. Onder leiding van een professionele schrijfcoach maken deelnemers aan Schrijven voor je Leven bijvoorbeeld blogs, verhalen, boeken, dagboeken, haiku’s of gedichten.

Iedereen kan schrijven. Als er een drempel is om te schrijven, ontstaat die vaak omdat het verhaal zo groot is. De kunst is dan ook om het klein te houden. Gerichte schrijfopdrachten van de schrijfcoaches zetten je aan om je gedachten te richten op een specifiek onderwerp. Daarnaast zijn er instructies zoals doorschrijven, de pen in beweging houden. Dat helpt om het gewone denken te stoppen en een andere bewustzijnslaag aan te boren. Door te verwoorden wat diep binnenin leeft, kan de schrijver ook een gevoel van controle terugkrijgen.

Schrijf u nu in voor groepen in Venray of Utrecht

“Het verwonderde mij dat er uit een heel eenvoudig woord zoveel aanvullingen komen.”

Schrijven voor je Leven is vernieuwd! We starten vanaf januari met twee groepen. In Utrecht op donderdagochtend en in Venray op vrijdagmiddag. Afgelopen maanden is hard gewerkt aan een vernieuwde vorm en inhoud van Schrijven voor je Leven en inmiddels staan we te trappelen om ermee aan de slag te gaan. Waarom deze aanpak?

Kanker in Beeld biedt patiënten en hun naasten de mogelijkheid de confrontatie met de ziekte te verwerken en een plek in het leven te geven door middel van creatieve expressie. Met onze activiteiten helpen we (ex)patiënten en hun naasten kracht en energie te ontdekken, de zelfredzaamheid te vergroten, het gevoel van eigenwaarde te herstellen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

In de vernieuwde Schrijven voor je Leven-serie werkt u in 8 sessies gericht aan al deze zaken. Tijdens een schrijfbijeenkomsten schrijft u bijvoorbeeld over wat er in uw leven is gebeurd, waar u nu staat, waar u tegenaan loopt, wat u helpt en hoe u het beste voor u zelf kunt zorgen. Maar ook over uw waarden, verlangens en keuzes. U krijgt hiervoor concrete, maar ook speelse creatieve schrijftechnieken aangeboden, die u helpen om contact te maken met uw innerlijke kracht. Zodat u nóg meer het leven kan leven wat er voor u toe doet.

VENRAY

Wanneer: vrijdagmiddagen 13.00 – 15.30 uur (inclusief koffie/thee)
Data: 19 januari, 2 en 16 februari, 2, 16 en 30 maart, 13 en 27 april
Locatie: ’t Timmerhuus, op het landgoed van de baron met uitzicht op de wei (Geijsteren, gemeente Venray).
Begeleiding: Karin Janssen  www.karin-janssen.nl

UTRECHT

Wanneer: donderdagochtend 09.30 – 12.00 uur (inclusief koffie/thee)
Data: 8 en 22 februari, 8 en 22 maart, 5, 19 en 26 april, 17 mei
Locatie: Atelier bij Het Wilde Westen (atelierruimte in een oude fabriek, www.hetwildewesten.nl)
Begeleiding: Miranda van der Vegt  www.schrijftuintje.nl

Prijs: € 115,– voor deelname aan het gehele blok van acht bijeenkomsten (twee modules van ieder vier sessies).
Schrijf u nu in door een mail te sturen naar info@kankerinbeeld.nl ovv uw naam én op welke locatie u mee wil doen. Na inschrijving ontvangt u van ons overige informatie.

Terugblik Landelijke Schrijfdag 11 maart

“Het maakt zichtbaar wat al in mij leeft.”

Er werd gelachen, gehuild en vooral veel geschreven tijdens de eerste landelijke Schrijfdag van onze pijler Schrijven voor je Leven. Op zaterdag 11 maart kwamen deelnemers uit heel Nederland samen om te participeren in de workshop ‘De helende kracht van schrijven’. Vanwege grote belangstelling werd de dag verplaatst van Woerden naar Amstelveen.

Er is inmiddels wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de helende kracht van schrijven. Daarin is aangetoond dat het gestructureerd schrijven over emoties en gedachten een positieve werking op het immuunsysteem van de schrijver heeft. Op deze manier wordt het schrijfproces niet alleen ingezet om ervaringen van je af schrijven, maar ook om gezondheid en kracht naar je toe te schrijven.

De deelnemers kregen onder deskundige begeleiding van Christine de Vries veel inzicht in hoe gevoelens, gedachten en emoties op een gestructureerde en toegankelijke manier op papier gezet konden worden. Schrijven inzetten als creatief middel waarbij het op deze dag ging om het proces en niet om het schrijven van een ‘mooie’ of ‘volledige’ tekst. Met verbazing werd gereageerd op de woorden die uit ieders pen kwamen.

“Het verwonderde mij dat er uit een heel eenvoudig woord zoveel aanvullingen komen.”

Woordgedichten, regels volschrijven en nog veel meer concrete maar ook speelse technieken zorgden ervoor dat de deelnemers ervaringen van zich af konden schrijven en op een veilige manier de aandacht van het hoofd naar het hart te konden brengen. We kijken terug op een zeer geslaagde dag.