Optreden Chaja Koor ‘Zingen voor je Leven’ bij ‘FANTASTIVAL’ Oss

FANTASTIVAL  Oss 9 juni 2024

Welkom bij Fantastival!
Het thema van Fantastival 2024 is……………………….FLOWER POWER!

Fantastival wordt elk jaar in opdracht van de gemeente Oss georganiseerd door Muzelinck Centrum voor de Kunsten. Bij elke editie is er een enthousiaste medewerking van culturele amateurgezelschappen uit de gemeente Oss en komen er professionele straattheater artiesten uit binnen- en buitenland hun kunsten vertonen. Alle optredens zijn gepland in de Raadhuislaan.
Laat je verrassen door de kleurrijke optredens, de inspirerende ontmoetingen en het bijzondere straattheater en heb vooral plezier met elkaar!

Het Chaja Koor ‘Zingen voor je Leven’ staat gepland om 13.15 op de Janis Joplin stage, naast het gemeentehuis.
Een mooie plek en een mooie tijd. Laten we hopen op mooi weer!

Het Chaja Koor
Ons koor is ontstaan vanuit Stichting Chaja. Deze stichting heeft allerlei projecten rondom verwerking van kanker. Van jezelf of een naaste.
Zijn wij dan een treurig koor? NEE!
Wij zingen JUIST over de mooie dingen in het leven. Onze liedjes zijn vrolijk en heel divers. Gedirigeerd door Annet, en begeleidt op piano door Job. Soms wordt het publiek uitgenodigd om mee te zingen, daar komt prachtige samenzang uit voort.  Want…Zingen verbindt.

Dus kom genieten van onze mooie Chaja Koor!

 

WERELDKANKERDAG 4 FEBRUARI

WERELDKANKERDAG!

 

Vandaag 4 februari is het Wereldkankerdag, aan wie denk jij?
Iedereen krijgt in zijn leven te maken met de ziekte kanker, als patiënt of als naaste. Eén op de drie mensen krijgt zelf kanker. Een dag om even stil te staan bij de impact van kanker. Op deze dag is er wereldwijd aandacht voor de impact die de ziekte heeft. Kanker doet veel met je, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit heeft gevolgen voor jou en je dagelijks leven. …
Stichting Chaja is er niet alleen vandaag maar (bijna)alle dagen van het jaar voor hen die met kanker zijn geconfronteerd. Met vaste activiteiten en met eenmalige activiteiten in de gemeente Oss.
Kijk in ‘AGENDA’ voor actuele aanbod.

Koor Chaja ‘Zingen voor je Leven’ Oss bestaat 15 jaar!!

Vandaag 30 januari 2024 is het 15 jaar geleden dat Koor Chaja, ‘Zingen voor je Leven’ Oss, is gestart!

Stichting Chaja Oss is 15 jaar geleden gestart met het koor ‘Zingen voor je leven’. Speciaal en alleen voor mensen die zelf of in hun directe omgeving geconfronteerd zijn met kanker. Een project met een unieke methodiek voor de verwerking van deze ziekte. De theaterzaal van ‘De Groene Engel’ in Oss staat vrijdagochtend om de twee weken in het teken van een zangfestijn. Zie in ‘Agenda’ voor de actuele data.

Het koor was een geheel nieuw project in deze regio. Andere plaatsen in Nederland waren al langer bekend met het fenomeen. Het initiatief lag in 2003 bij de stichting Kanker in Beeld. Na het grote succes in Amersfoort, en later ook in Haarlem, Den Haag en Amsterdam, was het tijd om Oss te prikkelen. Op de startdatum, 30 januari 2009, is de ‘aftrap gehouden. 23 Mensen schreven zich toen in. Inmiddels heeft het koor 43 koorleden.

Enkele reacties van koorleden:
“Een klankoase waar je nieuwe energie van krijgt”

“Elke twee weken ga ik er zingen, zingen voor mijn leven. Chaja is geen gewoon koor”, vertelt Fons. “Het is een ontmoetingsplek voor mensen die in hun leven met kanker te maken kregen en die van zingen houden. Je hoeft geen zangervaring te hebben, dat is niet belangrijk…. als je het maar leuk vindt om samen te zingen”.

“De liederen die we zingen zijn met zorg gekozen. Ze hebben een bijzondere melodie. Die melodieën roepen bij mij emoties op; ook bij andere koorleden, zie ik als ik zingend rondkijk. En de teksten, die kunnen zo treffend zijn waardoor je even niet verder kunt zingen. Je dan gesteund weten door de medekoorleden, door een bemoedigende blik of een arm om je schouder, geeft mij weer kracht om door te gaan met dat lied, maar ook met het leven”.

“Het koor is voor mij elke twee weken een soort oase, een klankoase, een plaats waar ik graag wil zijn. En als je er eenmaal bent geweest, wil je er vaker naar terug om door samenzijn en samen zingen nieuwe energie te vinden om te zingen, om te leven”.

Iedere ochtend begint met een uur stemexpressie. Als de stem is gesmeerd, komen ook improvisatie, een groot repertoire aan liederen, maar bovenal veel genietmomenten aan bod.
Unieke methodiek om kanker te verwerken.

Het koor is gestart met Saskia Beijderwellen als stemdocent en Mathieu van der Burgh als dirigent. In 2016 hebben stembevrijder Annet Vervoort en muzikaal begeleider Job Gerards het muzikale stokje overgenomen.

Inmiddels zijn er meer dan dertig koren in het land die zoals Chaja verbonden zijn met de landelijke overkoepelende Stichting Kanker in Beeld.

Afscheid Voorzitter Stichting Chaja

Lieve vrienden, bekenden en leden van Stichting Chaja:

Op vrijdagmiddag 8 september a.s. nemen we in de Groene Engel, na 16 jaar, afscheid van Marleen van den Berg als voorzitter van Stichting Chaja én verwelkomen we Angélique Jilleba als nieuwe voorzitter.

We nodigen u graag uit om bij de feestelijkheden aanwezig te zijn.
Marleen begon haar voorzitterschap in 2007, samen met de bestuursleden van het eerste uur, met een expositie van Verwerkingskunst.
Ze sluit deze periode nu af met weer een expositie van Verwerkingskunst, deze keer in samenwerking met Stichting Kanker in Beeld en Kunstvoer uit Megen. De opening van deze expositie vindt plaats op 8 september in de avond, in Megen.

AFSCHEID MARLEEN:
Locatie:
Cultuurlokaal/zaal Groene Engel, Kruisstraat 15, 5341 HA te Oss
Inloop: vanaf 13.30 uur.  Aanvang programma: 14.30 uur

 EXPOSITIE VERWOORDEN, VERKLANKEN, VERBEELDEN, VERWERKEN IN DE REGIO:
 Opening
: vrijdag 8 september
 Locatie: gemeenschapshuis ‘Acropolis’, Broeder Everardusplein 1, 5366 BE in Megen
 Inloop: vanaf 19.30 uur.  Officiële opening: 20.00 uur.

 

Bewegen op muziek

Dansen voor je leven – Bewegen op muziek

 

Stichting Chaja start dit najaar weer met een reeks bijeenkomsten ‘Dansen voor je leven – Bewegen op muziek’. We hebben hiervoor een schitterende locatie gevonden: Danscentrum Zwijsen.

Heb je zelf met kanker te maken (gehad) of is iemand die dichtbij je staat hiermee geconfronteerd? Door deelname aan deze dansbijeenkomsten ga je op ontdekkingsreis naar de mogelijkheden van je lichaam, wat kan nog wél. Maar ook put je er kracht en energie uit. En daarnaast is het fijn om even uit de waan van de dag te gaan en je gedachten te verzetten. En hoe leuk: je hebt geen danservaring nodig. Iedereen kan mee doen!

Hoe werkt het?

De focus ligt op het in beweging brengen van het lichaam. Het is weliswaar onder leiding van een dansprofessional maar voel de vrijheid om de bewegingen zo uit te voeren dat het voor jou goed voelt. Kun je bijvoorbeeld niet lang staan dan is er de mogelijkheid om zittend op een stoel mee te doen. Ieder voor zich en toch sámen dansen, op mooie muziek of in stilte. Het geeft je ontspanning en brengt (weer) vertrouwen in je eigen lichaam. Dans als taal van het lichaam, als uitdrukking hoe iemand zich voelt. Een taal die in feite iedereen beheerst en begrijpt.

De reeks van dit najaar bestaat uit 5 bijeenkomsten. Doe de eerste keer gratis en vrijblijvend mee en beslis daarna of je ook aan de andere vier bijeenkomsten gaat deelnemen. Bij voldoende deelname zullen wij de bijeenkomsten volgend jaar continueren.

Praktische informatie:|
Data: zaterdag 16 september, 30 september, 14 oktober, 4 november en 18 november 2023

Tijd: 10.00 – 11.00 uur, na afloop is er de mogelijkheid om na te praten onder het genot van en kopje koffie/thee (tegen betaling)

Locatie: Danscentrum Zwijsen, Euterpelaan 3e, 5344 CA OSS

Dansprofessional: Tara Nieuwenhuizen

Kosten: Tijdens de bijeenkomst op 16 september mag je komen ‘proeven’. Als het je bevalt meld je dan aan voor de volgende vier bijeenkomsten. Je betaalt hiervoor dan € 32. Inschrijven en meer info: Stuur een e-mail naar info@stichtingchaja.nl en bij voldoende deelname ontvang je van ons een bevestiging met verdere informatie.

We kijken er naar uit je te ontmoeten op de dansvloer.
Zie hier een filmpje van de try out in 2022

 

Quote Professor dr. Erik Scherder, voorzitter Comité van Aanbeveling Stichting Kanker in Beeld waaraan Stichting Chaja verbonden is:
 “Dansen is een combinatie van bewegen, muziek, sociale interactie en uitdaging en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van (ex-)kankerpatiënten en naasten”!

Wat zeiden deelnemers van een eerdere reeks dansbijeenkomsten:
“Als ik dans, voel ik me vrij van zorgen”
“Ik heb het als reuze ontspannend ervaren en voelde mij lichter na afloop”