Koor Chaja ‘Zingen voor je Leven’ Oss bestaat 15 jaar!!

Vandaag 30 januari 2024 is het 15 jaar geleden dat Koor Chaja, ‘Zingen voor je Leven’ Oss, is gestart!

Stichting Chaja Oss is 15 jaar geleden gestart met het koor ‘Zingen voor je leven’. Speciaal en alleen voor mensen die zelf of in hun directe omgeving geconfronteerd zijn met kanker. Een project met een unieke methodiek voor de verwerking van deze ziekte. De theaterzaal van ‘De Groene Engel’ in Oss staat vrijdagochtend om de twee weken in het teken van een zangfestijn. Zie in ‘Agenda’ voor de actuele data.

Het koor was een geheel nieuw project in deze regio. Andere plaatsen in Nederland waren al langer bekend met het fenomeen. Het initiatief lag in 2003 bij de stichting Kanker in Beeld. Na het grote succes in Amersfoort, en later ook in Haarlem, Den Haag en Amsterdam, was het tijd om Oss te prikkelen. Op de startdatum, 30 januari 2009, is de ‘aftrap gehouden. 23 Mensen schreven zich toen in. Inmiddels heeft het koor 43 koorleden.

Enkele reacties van koorleden:
“Een klankoase waar je nieuwe energie van krijgt”

“Elke twee weken ga ik er zingen, zingen voor mijn leven. Chaja is geen gewoon koor”, vertelt Fons. “Het is een ontmoetingsplek voor mensen die in hun leven met kanker te maken kregen en die van zingen houden. Je hoeft geen zangervaring te hebben, dat is niet belangrijk…. als je het maar leuk vindt om samen te zingen”.

“De liederen die we zingen zijn met zorg gekozen. Ze hebben een bijzondere melodie. Die melodieën roepen bij mij emoties op; ook bij andere koorleden, zie ik als ik zingend rondkijk. En de teksten, die kunnen zo treffend zijn waardoor je even niet verder kunt zingen. Je dan gesteund weten door de medekoorleden, door een bemoedigende blik of een arm om je schouder, geeft mij weer kracht om door te gaan met dat lied, maar ook met het leven”.

“Het koor is voor mij elke twee weken een soort oase, een klankoase, een plaats waar ik graag wil zijn. En als je er eenmaal bent geweest, wil je er vaker naar terug om door samenzijn en samen zingen nieuwe energie te vinden om te zingen, om te leven”.

Iedere ochtend begint met een uur stemexpressie. Als de stem is gesmeerd, komen ook improvisatie, een groot repertoire aan liederen, maar bovenal veel genietmomenten aan bod.
Unieke methodiek om kanker te verwerken.

Het koor is gestart met Saskia Beijderwellen als stemdocent en Mathieu van der Burgh als dirigent. In 2016 hebben stembevrijder Annet Vervoort en muzikaal begeleider Job Gerards het muzikale stokje overgenomen.

Inmiddels zijn er meer dan dertig koren in het land die zoals Chaja verbonden zijn met de landelijke overkoepelende Stichting Kanker in Beeld.